طرز تهیه سرکه خرما
1- ابتدا 2/5 کیلو خرمای سالم و بدون آفتزدگی را کاملا تمیز و با آب تصفیه شستشو میدهید
2- تقریبا پس از جدا کردن کلاهک وهستههای خرما 2 کیلو خرمای تمیز شده دارید
3- خرمای تمیز شده را با مقداری آب تصفیه شده بدون کلر ورز داده سپس چرخ میکنید(وجود آب جهت جلوگیری از چسبندگی خمیر خرما به چرخ گوشت لازم است)
4- خرمای چرخ شده را در بشکه سفید پلی پروپیلن ( بشکه پلاستیکی دهانه باز) ریخته و چهار لیتر آب تصفیه بدون کلر اضافه میکنید
5- ظرفی را انتخاب کنید که پس از اضافه کردن آب حدودا 1/4 آن خالی بماند
2 – 6 قاشق غذا خوری مایه خمیر و نیم لیتر سرکه سنتی تخمیری (هرگز از سرکه تقطیری استفاده نکنید) به ازای هر دو کیلو خرما درون بشکه اضافه کنید
7- سپس محتویات بشکه را بهم بزنید ودرب آنرا کاملا ببندید(شروع مرحله بی هوازی)
8- حدودا بسته به نوع خرما و میزان شیرینی آن( میزان قند خرما) 4 تا 8 هفته نیاز است تا مرحله الکلی سرکه به اتمام برسد
9- هر هفته محتویات بشکه را خوب بهم زده ودرب آن را ببندید
ابتدا خمیر خرما در ته ظرف قرار دارد سپس خمیر خرما به سطح ظرف بالا می اید و بعد از آن مجددا در ته بشکه ته نشین می کند و این مرحله نشانه اتمام مرحله اول تهیه سرکه می باشد
10- پس از مشاهده تهنشین شدن خمیر خرما در بشکه ، محتویات بشکه را با پارچه سفید و کاملا تمیز صاف کنید
11- مایع صاف شده را درون ظرف شیشه ای یا بشکه از جنس پلی پروپیلن تمیز متناسب با حجم مایع بدست آمده بریزد( شروع مرحله هوازی)
12- بسته به نوع خرمای استفاده شده 2 تا 4 ماه دیگر نیاز است تا سرکه بعمل آید
13- در این مرحله درب ظرف را با پارچه توری در محیط تاریک و با دمای 24 تا 48 درجه نگهداری کنید
14- پس از مدتی روی سرکه شما لایه ژلاتینی تشکیل می شود که به آن مادر سرکه میگویند
پس از 4 تا 6 ماه وتهنشین شدن مادر سرکه، ظرف را بشکلی خالی کنید که روسوبات ته ظرف بهم نخورد
15 – رنگ سرکه بدست آمده بسته به نوع خرما قرمز شرابی یا قهوه ای روشن می باشد
16 – سرکه بدست آمده را در ظروف شیشه ای یا pet بصورت لب تا لب پربریزد و در یخچال نگهداری کنید و نوش جان کنید